Griekse Pasticcio
HOOFDGERECHT – 60 MINUTEN + 45 OVENTIJD – 4 PERSONEN **
Griekse pastaschotel met laagjes van penne, kruidig gehakt en zelfgemaakte bechamelsaus
Ingrediënten:
- 500 gr rundergehakt
- 1 ui
- 100 ml witte droge wijn
- ½ theel kaneel
- ½ theel piment, gemalen
- 300 ml tomatensaus
- Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
- 120 gr geraspte Parmezaanse kaas
- Peper en zout
- 3 eetl paneermeel
- 1 eetl olijfolie
- 400 gr penne
- 3 eiwitten (dooiers bewaren voor bechamelsaus)
- 60 gr boter, in stukjes
Bechamelsaus:
- 75 gr boter
- 75 gr bloem
- 500 ml melk
- 3 eidooiers
- Snufje nootmuskaat
Materialen:
Mixer
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan. Rul het gehakt hierin bruin. Snipper de ui en voeg toe aan het vlees. Giet de wijn erbij en laat 2 min koken. Voeg dan de tomatensaus, peterselie, kaneel, piment, peper en zout toe. Laat de gehaktsaus 15 min sudderen (zonder deksel).
- Kook ondertussen de pasta met een beetje zout gaar en giet af. Voeg het paneermeel toe aan de gehaktsaus zodat er een dikke substantie ontstaat. Is de saus nog erg dun dan laat je hem even zachtjes koken en indikken. Mix de eiwitten stijf met een mixer en meng deze samen met 60 gr boter en 75 gr Parmezaanse kaas door de penne.
- Verwarm de oven op 175 graden. Maak dan de bechamelsaus: Smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe klop met een garde tot een roux. Laat 1 minuutje bakken en giet dan beetje bij beetje de melk erbij. Blijf met de garde roeren totdat de saus begint in te dikken. Klop dan de eidooiers er door en breng op smaak met een snufje nootmuskaat. Zorg er voor dat er geen klontjes in de saus komen en dat de saus niet aanbrand van onder.
- Vet een ovenschaal in met een laagje olijfolie. Verdeel de helft van de het penne mengel over de bodem en druk zachtjes aan Verdeel het gehaktmengsel er over en druk deze ook zachtjes aan. Schep de andere helft van de penne er op en verdeel daarna de bechamelsaus gelijkmatig over de ovenschotel. Bestrooi met de overgebleven kaas en zet ongeveer 45 min in de oven.
- Dit recept is vrij machtig en smaakt lekker met een frisse salade
Reactie plaatsen
Reacties