Dit Is een recept wat wij van een andere site hebben gehaald en zelf geprobeerd hebben.
Getoerd gerezen deeg.
Receptuur voor getoerd gerezen deeg zoals Croissants
Hier een mooi receptuur, voor getoerd en gerezen deeg wat ik zelf heb geprobeerd om croissants te maken op 30-01-2015 zie foto's in foto album van getoerd gerezen deeg. Hieronder het recept en de werkwijze als je die hanteert moet goed komen!! bij vragen twijfel niet en stel ze gerust!!
Benodigde ingrediënten voor het maken van twintig stuks:
- 250 gram roomboter
- 500 bloem voor korstdeeg (vooraf gekoeld in de diepvries) (verkrijgbaar bij de molen)
- 300 gram koud water (uit de koelkast)
- 30 gram verse gist of 12 gram instant gist
- 15 gram kristalsuiker
- 15 gram boter
- 10 gram zout
- 1 los geklopt ei om te bestrijken
Werkwijze:
- Zet eerst al het materiaal klaar en weeg dan de grondstoffen af.
- Vorm van de roomboter een vierkante plak van 1 cm dik en 20 bij 20 cm.
- Kneed de andere ingrediënten kort tot een deeg. Rol het deeg rechthoekig (20 bij 40 cm) uit.
- Leg de plak roomboter precies tot in de helft en vouw het deeg over de boter heen dicht.
- Druk de randen rondom de boter aan.
- Geef onmiddellijk na elkaar drie toeren van drie: (Als het deeg te plakkerig wordt door te warme en zachte boter kun je het deeg tussen elke toer een half uurtje in de koelkast leggen.)
- Toer 1: Rol het deeg naar boven toe uit (dus niet in de breedte) tot een lap van 40 bij 60 cm (ongeveer 3 mm dik). Draai de deeglap een kwartslag zodat de lange zijde onderaan ligt. Vouw het deeg in drieën (naar links of naar rechts): vouw de rechterkant zodat je 2/3 van de lap bedekt en vouw daarna de linkerkant erover, zodat je een deeglap met drie laagjes hebt. Je hebt nu één toer van drie gegeven.
- Roer 2: rol het deeg naar boven toe uit tot een lap van 40 bij 60 cm. Draai de deeglap een kwartslag. Vouw het deeg in drieën (dezelfde richting als daarnet): vouw de rechterkant zodat je 2/3 van de lap bedekt en vouw daarna de linkerkant erover, zodat je een deeglap met drie laagjes hebt. Je hebt nu een tweede toer van drie gegeven.
- Toer 3: Rol het deeg naar boven toe uit tot een lap van 25 bij 55 cm. Draai de deeglap een kwartslag. Vouw het deeg in drieën (dezelfde richting): vouw de rechterkant zodat je 2/3 van de lap bedekt en vouw daarna de linkerkant erover, zodat je een deeglap met drie laagjes hebt. Je hebt nu de derde toer van drie gegeven.
- Rol het deeg nu uit op 40 cm breedte en 60 cm lengte (ongeveer 3 mm dik)
- Leg huishoudfolie over het deeg en laat het vijf minuten op je werkvlak rusten om terugtrekken tegen te gaan.
- Verdeel het deeg in twee banden van 20 cm breed.
- Verdeel nu beide helften in rechthoekige driehoeken met een basis van 12 cm.
- Leg de driehoek met de lange zijde naar je toe en rol op, te beginnen met de lange zijde.
- Plooi de croissants eventueel in hoefijzervorm. Als je ze wilt invriezen, moet je dat nu doen.
- Bestrijk de croissants met losgeklopt ei.
- Leg de croissants op een bakplaat bekleed met bakpapier met een tussenruimte van 10 cm, want de broodjes zullen nog rijzen.
- Laat ze minstens 45 minuten rijzen op een warme en vochtige plaats tot ze zijn verdubbeld in volume.
- Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. (oven temperatuur iets verlagen naar 200 graden Celsius zodra je de croissants in de oven plaatst want ze waren aan de donkere kant)
- Zet de croissants 15 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk na tien minuten even of de croissantjes gelijkmatig bakken, Als dat niet zo is, kun je de bakplaat omdraaien.
- Neem uit de oven en laat ze afkoelen.
Als je de croissantjes had ingevroren, laten ontdooien en daarna verder gaan met de stappen waar je was gebleven.
Reactie plaatsen
Reacties